Túra/Sport

Rövid túrák Mátrafüreden és környékén

Jelmagyarázat: központ (K); észak (É); dél (D); sárga mínusz (S-); piros mínusz (P-); kék kereszt (K+), kék háromszög (K∆)

KOZMÁRY-KILÁTÓ (398 m)

1900-ban épült. Nevét Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta. K-tól Ny-ra a Béke úton végig, majd a Helgyalja útról érhető el. (S jelzésen 15 perc.)
MÁRIÁCSKA


Kedves kis erdei kegyhely. 1903-ban Kossa József adótiszt családja épitette hálából. K-tól É-ra az Akadémia üdülő, majd a Malom-fogadó után a Madárvédelmi Bemutató Erdő útelágazásánál a kis malomárok patak mentén vezet az út a Máriácskához.(P- jelzésen 20 perc.)


MUZSLA-TETŐ (478 m)

A XI.századi erődítmény keleti sánca. 1894-ben épült kilátóteraszáról Mátrafüred és a Sár-hegy szép panorámáját láthatjuk. K-tól É-ra a Kalló út, majd Muzsla úton a S jelzésen 20 perc. A Muzsla-tetőre a Rákóczy- forrástól is átsétálhatunk a S jelzésen.

RÁKÓCZI-FORRÁS

Ez a Mátra egyik legismertebb és legjobb ízű forrása, amelyet Rákóczy fejedelem portréja díszít. K-tól É-ra a Máriácskáig a P- jelzésen, onnan a S+ jelzésen érjük el. (30 perc)

BENEVÁR (450 m)

A XIII. században földesúri székhely, birtokközpont volt. 1497-ben már elhagyott vár, de pusztulása után sem ment feledésbe, maradványai a mai napig fennmaradtak. A Tornyos Panzió mögötti parkolótól K+ jelzésen érhető el 30 perc alatt.

GYÖKERES-FORRÁS


A gyönyörű Kalló-völgyön át vezet az út, amely nevét az egykori posztóverő kallókról kapta. Vize, télen-nyáron, állandó 9.5 fokos. Mátrafüred, – Máriácska- -Kalló-völgy a Mátra első turistaútja volt. K-tól a P jelzésen a Máriácskáig, onnan a Somor-patak mentén a P- jelzésen 30 perc. A Gyökeres-forrástól az út Mátraháza felé folytatódik.

ÖRDÖG-FORRÁS

K+-től a K∆ –ön a Csatorna-patak mentén érhető el. (15 perc).

MÁTRA-BOB


Gyalogosan a Máriácska (P), Rákóczy-forrás (S+), Sástó (S+) útvonalon. Sástó előtt 300 méterrel 200 falépcsőn lehet „feltúrázni”a Bob-pályára.(30 perc)

SÁSTÓ (513 m)

Nevét a sással benőtt tóról kapta. Az 50 méter magas kilátó fúrótoronyként működött az Alföldön. Kedvelt hétvégi kirándulóhely csónakázási és horgászási lehetőséggel K-tól É-ra Máriácska (P), Rákóczy-forrás (S+), Sástó (S+) jelzéseken érhető el. (30 perc).

PIPISHEGY (388 m)


K-tól D-re a S- jelzésen a Vadaspark mellett halad a turistaút Európa egyik legszebb vitorlázó-repülőterére.(30 perc) Innen szintén a S jelzés visz a Szt. Anna-tóhoz és Szt. Anna-kápolnához, útközben érintve a természetismereti. (20 perc)

FARKASMÁLY


K-tól D-re 3 km. A szó eredete az Árpád-korra vezethető vissza. Jelentése: farkasok földje. Az 1750-es években az andezittufába pincéket építettek. A Balla-présház volt a legértékesebb pince, körülötte 160 éves platánfák láthatók a mai napig. A présházban ma panzió működik Regélő Borház néven. Erdei kisvasúttal is elérhető, amely megáll Farkasmály-megállóhelyen, valamint a kerékpárúton. (30 perc)

PALÓCBABA-KIÁLLÍTÁS

Az első teremben 29 db palócbabát láthatunk Lovászné Juhász Rita népviselet-készítő művész alkotásait. A második teremben a palóc falvak régi lakástextiliáit, használati eszközeit láthatjuk. A gyűjteményt Szakács Józsefné népi iparművész 105 faluból gyűjtötte közel 50 év alatt. K-tól D-re a Szt. János kápolnától 3 perc.

SZENT JÁNOS KÁPOLNA

A park szélén a hársfák árnyékában áll. 1713 nyarán Gyöngyös város szenátusa arról döntött, hogy a nagy pestisjárványtól való megmenekülés emlékére minden év június 26-án hálaadó búcsút tartsanak a Szt. János kápolnánál. Szentmise minden vasárnap: délelőtt 11:00-tól.

ERDEI KISVASÚT

Az erdei vasutat az Egererdő Zrt üzemelteti. Két vonalon szállítja az utasokat, összesen 18 km-es szakaszon, Gyöngyös-Lajosháza, illetve Gyöngyös-Mátrafüred között.
A mátrafüredi végállomás a központban található, a főút mellett.
Bővebb információ:
Tel: 37 / 312-447
E-mail: matrafured.erd@egererdo.hu
Web, menetrend, árak: www.matravasut.hu

KERÉKPÁRKÖLCSÖNZÉS

Fedezze fel a Mátrát kerékpáron egyénileg, vagy túravezetővel!
A Hegyi Sportok Bázisán nemcsak egyéni vendégeknek, hanem nagyobb csoportoknak is tudnak kerékpárokat, gyerekeknek utánfutókat, beülőket biztosítani. Itt lehet tesztelni a Gepida cég legújabb kerékpárjait is.
Bővebb információ, kölcsönzési árak:
Hegyi Sportok Bázisa
Mátrafüred, Buszváróterem
Tel: 20/4434444
Web: www.matratura.hu
E-mail: info@matratura.hu

SEGWAY TÚRÁK

Elsőként Magyarországon – Csak Mátrafüreden! A legmodernebb high-tech élmény, a megvalósítás legmagasabb fokán!
Magyarország első és egyetlen segway off-road túrái várják az érdeklődőket. Az élménytúrákon csodálatos túraútvonalakon a kristálytiszta levegőjű Mátrában kiegészítő programok kínálata mellett várják a kihívást kedvelőket, az erdőszeretőket, a családokat, fiatalokat és időseket egyaránt.
A Mátra Segway komplett, tematikus programcsomagokat kínál. Ajánlatukban élmény-, vadon- és családi túrák szerepelnek, melyek számos kiegészítő program-elemmel bővíthetők: többek között GPS-es kincskereséssel vagy a segway túra „romantik” változatával. A családbarát programoknak köszönhetően pedig nem kell lemondani arról, hogy a szülők és a gyerekek együtt töltsék a szabadidejüket. A segway túrákon lehetőség van arra, hogy a szülők a high-tech gépek segítségével biztonságos gyerek-utánfutókkal vigyék a kicsiket.
Ha igazán új, tartalmas és emlékezetes kikapcsolódásra vágynak, akkor fedezzék fel segway-el a Mátrát! A programjaikon teljes biztonságban érezhetik magukat, mert minden túra egy 30 perces gyakorlással és balesetvédelmi oktatással kezdődik. Elegendő időt biztosítanak a segwayen való gyakorláshoz, hogy mindenki kényelmesen és felkészülten vághasson bele a Mátra egyedülálló high-tech felfedezésébe.

Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Hegyi Sportok Bázisa
Mátrafüred, Buszváróterem
Tel: 20/4434444
Web, árak: www.matratura.hu
E-mail: info@matratura.hu

CSÓNAKÁZÁS SÁSTÓN

Hazánk legmagasabban fekvő tava, a Sástó invitál egy hangulatos csónakázásra. Mátrafüred és Mátraháza között, 513 méter magasságban fekszik a vadkacsákban bővelkedő Sástó. A nyári főszezonban a kempinggel szemben található a csónakbérlő. A csónakázás mellett kellemes sétát lehet tenni a tó körül, valamint érdemes felmenni a kiváló panorámát nyújtó, 50 m magas kilátóra.

Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Nyitva tartás:
04.01. – 09.30.
Hétfő – Péntek 10:30-17:00
Szombat – Vasárnap 10:00 – 19:30
Tel: 37/374-025
Web, árak: www.matrakemping.hu
E-mail: info@matrakemping.hu

FEDETT GOKARTPÁLYA

A pálya megközelíthető Gyöngyös és Mátrafüred felől. Gyöngyös irányából mindössze egy kilométer után jobbra kell lekanyarodni [a kertészetnél], ahol az útról már látszik is a fedett csarnok.

Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Tel: 20/936-2369
Web, árak: www.matra-kart.hu/
E-mail: matrakart@dunaweb.hu

GOKART

A száguldás szerelmesei Gyöngyös és Mátrafüred között két helyen biztonságos pályákon tehetik próbára képességeiket.

Mátra Ring, Gokartpálya
A 24-es főút mentén Gyöngyöstől csupán 2km-re!!!
Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Telefon: 0670/223-98-65
Web, árak: http://matraring.atw.hu/
Email: matraring_gokartpalya@citromail.hu

TÚRA/HIKE

Túrakeresés a www.gyongyos-matra.hu túraútvonal tervezőjével.

A túrázó számos természeti értékkel találkozhat a túra során: a Mátra gazdag növény- és állatvilága, madarak, kristálytiszta és iható források, patakok, hegyi levegő, romok, csend és nyugalom!

During the hike you can finde a lot of natural beauty: diverse flora and fauna of the átra, birds, crystal clean and drinkable springs, streams, mountain air, ruins, stilness and standstill!

Túraajánlat/Tour offer

Mátrafüred – Benevár rom – Kékes a K+ jelzésen. (7 km északra)
Mátrafüred – Benevár ruin – Kékes. Follow the „blue+” blase (7 km north of Mátrafüred

Kékes

Az ország legmagasabb csúcsa (1014 m), öt állandó lakossal. Tiszta, napsütéses időben látható a Magas-Tátra csipkés hegyvonulata. A szanatórium szép természeti környezetben várja a gyógyulni vágyókat. Télen a sí szerelmesei sportolhatnak páratlan panorámájú hegyoldalakon, és egész évben túrázók célpontja az ország legmagasabb csúcsa.

Kékes

At 1014 m, is the highest peak of Hungary. In the local area there are several health resorts, with five residential facilities and a sanatorium located within this peaceful environment. The viewing platform on the television tower provides wonderful views, including, on a clear day, the Slovakian Tatra mountains which lie to the north. (6 km north of Mátrafüred.)

Mátrafüred – Máriácska – Rákócy forrás – Mátraháza az S – jelzésen. (5 km)

Mátrafüred – Maria shrine–Rákóczy spring – Mátraháza on the „jellow – „blase.(5 km)

Mátraháza – Klimatikus gyógyhely.

Mátraháza is a climatic health resort.

MátrafüredSástó a S+ jelzésen. (3 km)

Mátrafüred Lake-Sás on the „yellow+”.blase. (3 km)

Sástó – Népszerű hétvégi üdülőhely

Lake Sás – A popular holiday resort which is 3 km from Mátrafüred. Follow the „yellow +” blase.

Mátrafüred – Pipis hegy -Szent Anna Kápolna –Abasár : Sárga – jelzésen (4 km, Mátrafüredtől délre)

Mátrafüred – Airfield – St. Anna chapel – Abasár on the „yellow – „ blase. (4 km south of Mátrafüred)

Mátrafüred Farkasmály: kerékpárral, erdei kisvasúttal, gyalog, félúton Farkasmály-borpincék megállóhellyel (3 km, Mátrafüredtől délre)

MátrafüredFarkasmály: by bike, by narrow-gauge railway and on foot. (3 km south of Mátrafüred)

Farkasmály

Műemlék jellegű pincékben ízletes Mátraaljai borokkal várják a vendégeket. Főzőhelyek családoknak, baráti társaságoknak.

Farkasmály

The fine wines of the Mátra Hills are served up in the traditional cellars. Natural scene for family and social events.

Mária (pilgrim) Way
On the „violet m”blase.

A MÁRIA ÚT Közép – Európán átívelő zarándok-és turistaút hálózat, melynek kelet – nyugati fő tengelye az ausztriai Mariazellből az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400km-en, amely gyalogosan 60 nap alatt járható végig. Sajátossága a Mária Útnak, hogy száznál is több Mária kegyhelyet köt össze, így az egyes szakaszok, melyek kegyhelytől kegyhelyig tartanak, külön zarándokutaknak számítanak. Mátrafüreden is áthalad a Mária Út, amelyhez – a lelki feltöltődés reményében, hívő és nem hívő, aki szereti a természetet és kíváncsi a kulturális értékekre, – bátran csatlakozhat!

Maria Pilgerfahrt

Die Maria Pilgerfahrt, Mittel-Europa Durchgangstrasse und Pilgerfartstrasse fürt, welche mit Ost-West Achse befindet. Die Osterreihhische Maria Zellwia Siebenbürger (Romenie) Tales. Das heist 1400 km, welche Zufuss 60 Tage erreichbar ist Bei Mátrafüred Auch durch geht die Maria-weg welche gibt erfüchlung und hofnnung für Glaubige und nict Glaubige, Wer die Natur gernhat und neugierigist auf Kulturwerte-kann Sie anschlissen. Das weg ist bezeichnet mit Wioletta farbe.

Kerékpárral tavasztól őszig fölfedezheti a Mátrát.

From spring to autumn you can wander the Mátra by bike.

Éjszakai túra/Night tour

Szőke György-0630/308-4317
www.kekesturista.hu

Focipálya/Soccer pitches

Mátrafüred-park

Sportegyesületünk egész éves program keretében foglalkozik profi és amatőr sízők versenyeztetésével, gyermekek és felnőttek síoktatásával, sítúrák és tehetségkutató-táborok szervezésével. Csapatunk fő bázisa Murau és környéke (Ausztria, Bp-től 450 km), ahol minden igényt kielégítő klubház áll a rendelkezésünkre. Egyesületünk tagjainak utaztatásáról 7-9 fős kisbuszaink gondoskodnak.
Várunk minden, a sízés és a versenysport iránt érdeklődő kicsit és nagyot, kezdőt és profit, aki szeretne egy jó hangulatú, sportos csapathoz csatlakozni.

Edzők: Budai Balázs, kilencszeres magyar bajnok és
Budai-Kovács Adrienn

www.snowline.hu

info@snowline.hu
Tel.:              +36 30 261 90 41         +36 30 261 90 41,              +43 6644 790 889         +43 6644 790 889

H-3232 Mátrafüred, Benevezér tér 1.
A-8812 St. Blasen, Thajagraben 31.

Bobpálya

Falmászás, függőhíd, bob. Megközelíthető a bátrabbaknak 200 lépcsőn, ahonnan lenyűgöző panoráma fogadja a látogatót.

Mátra – Bobsled Track:

Wall climbing, suspension bridge, jumping and bobslade track.
Accessible by 200 steps, this provides a magnificant view of the Mátra landscape.

Extrém sportok/Extreme sports

Sagway

www.matratura.hu

Siklóernyőzés/Paragliding
Paragliding
Sport Club 2001
Banka Róbert
(0620/419-3655)

Sziklamászás/Wall climbing

Hollókőn, Pálosvörösmarton. www.matraikalandok.hu

Rock climbing at Hollókő in Pálosvörösmart.

Kitűnő választás az Extrém sport szerelmeseinek!

An excellent choice for Extreme sport lovers!

Sportesemények!/Sport events!

Ha január, Téli Mátra!
A legnépszerűbb teljesítménytúra profiknak és rajongóknak egyaránt A Téli Mátra Mátrafüredről indul.

If January, Winter Mátra!
The most popular endurance tour for professionals and enthusiats alike.

Kékes Csúcsfutás
Minden évben

Kékes Peack Running
Every year.

Kolos Hanák tour every year in Aprile! The tour starts from Mátrafüred.

Szubalpin klíma, kristálytiszta levegővel!

Climate: sub – alpin climate with crystal clean air!

Felejthetetlen napok Mátrafüreden!

Unforgettable days in Matrafured!

SPORTSIKEREK

A Snowline csapata

A Secondwind Mátrafüredi Közhasznú Sportegyesület 2004-ben alakult.

Célja a magyar sport hagyományos szervezeti alapegységeként, a szabadidő- és versenysport, továbbá tehetséggondozás és utánpótlás-nevelés szervezése, fejlesztése, támogatása, az érdekek képviselete, valamint a sporttevékenység feltételeinek a megteremtése.

Mátrafüred és a Mátra sportműhelyeként a régió gazdasági-társadalmi fellendülése érdekében a turizmus tartós fejlesztésének elősegítése, szervezése, a Mátrának – mint a hagyományos és az extrém sportoknak kiváló lehetőséget biztosító klimatikus üdülőhelynek – a népszerűsítése.

2008-ban szervezetünk nagyobb energiákat kezdett fektetni a sí szakosztály szervezeti és infrastruktúrális fejlesztésére. Sí szakosztályunk átnevezésre került: Snowline Ski Team.

Az edzőtáborokhoz és versenyeztetéshez szükséges eszközöket beszereztük – gépjármű, stanglik, egyéb szükséges javak.

A Snowline csapat célja: országos lefedettséggel az alpesi sí kedvelők oktatása, utazásának szervezése, versenyeztetése. Edzőtáborok és tehetségkutató táborok szervezése, magyar, osztrák és nemzetközi versenyrendszerekben való aktív részvétel.

Legfontosabb az utánpótlás korú versenyzői bázisunk megerősítése, bővítése. Minél több versenyző eljuttatása a serdülő, ifi és felnőtt magyar válogatottba. Továbbá annyira megszerettetni a sí sportot a versenyzőinkkel, hogy közülük minél többen síoktatók vagy sí edzők váljanak és visszatérve a csapatunkba, segíteni tudják az utánpótlás nevelést.

A Snowline Ski Team szakemberei:

Budai Balázs (Budás) – vezetőedző, egyesületi koordinátor, sportmenedzser, alpesi sí edző, alpesi sí oktató

Budai-Kovács Adrienn – testnevelő tanár, sportedző, alpesi sí oktató

Szende Lilla – testnevelő tanár, sportedző, alpesi sí oktató

A Snowline Ski Team 150 napos edzés/verseny program keretében foglalkozik versenyzői felkészítésével és versenyeztetésével. A nyári és őszi felkészülés gleccsereken történik.

A téli időszakban az edzések illetve a versenyek, beleértve a Magyar Bajnokságot és a Magyar Kupa sorozatot is a Murtal régióban kerülnek megrendezésre Ausztriában.

Egyesületünk versenyzőinek legoptimálisabb felkészülésének érdekében bázisközpontokat és kapcsolatrendszereket épített ki Ausztriában Steiermark és Karintia régióban.

Februárban a Diákolimpia országos döntője előtt a mátraszentistváni Síparkban biztosítunk edzés lehetőséget a versenyzőinknek.

2019. februárban egyesületünk FIS versenyzője, Hoque Isbat részt vett az Európai Ifjúsági Téli Olimpián (EYOF) Szarajevóban, Budai Balázs vezetőedzőnkkel.

Serdülő versenyzőinkkel számos FIS nemzetközi versenyen vettünk részt.

A 2022-es Magyar Bajnokságon versenyzőink 9 arany érmet, 7 ezüst érmet és 5 bronz érmet gyűjtöttek.

A Magyar Kupa sorozatban a 2018/19-es szezon óta zsinórban a 4. alkalommal nyertük el a Magyar Kupa győztes csapata címet.

Kislányunk – Budai Blanka Szofi – mátrafüredi lakosként és csapatunk oszlopos tagjaként korán belekóstolt az alpesi sí versenyzésbe. Lelkesen jár az edzőtáborokba és készül a megmérettetésekre általános iskolai tanulmányai mellett.

A tavalyi szezonban megnyerte az Országos Bajnokságot U10 korosztályban műlesiklás és óriás műlesiklás versenyszámban is, így övé lett az összetett Magyar Bajnok cím is.

A 9 versenyből álló Magyar Kupa sorozat végén is ő állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Továbbá minden évben március 15-én rendezik meg a Síkrossz Magyar Bajnokságot Murauban, ahol szintén győzedelmeskedni tudott.

A szabadidősport és a versenysport eszközeit használva igyekszünk az egészségmegőrzés és testkultúra fontosságára felhívni a figyelmet, és széles körben terjeszteni azt.

Az edzőtáboraink alkalmával fontos nevelési feladatokat végzünk, olyan értékeket őrzünk és adunk tovább, melyek univerzálisnak tekinthetők, pl.: fair play szelleme, mely minden társadalmi berendezkedésben fellelhető. Sajátos státuszok és szerepek, mint (sportoló, edző, sportszakemberek), szervezetek, értékek, normák, eszmék és emberi magatartások jellemzik.

Fontosnak tartjuk a sportot, mint a gondolkodást befolyásoló tényezőt.

Amikor sportolásról vagy edzésről beszélünk, akkor az ezek keretében megvalósuló tanulási folyamat tulajdonképpen a mozgástanulás. Ez a folyamat javítja a mozgások elméleti hátterének megértését, memorizálást, segíti a logikus gondolkodást és a gyors döntési képességet.

Budai-Kovács Adrienn

Repülésem története…

A repülés iránti szeretetemet a legidősebb testvéremtől kaptam. Ő ismertetett meg a repülőgépekkel és a repülés-történelemmel. Mivel nagycsaládban, szerény körülmények között éltünk, szó sem lehetett, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljek a repüléssel.

Helyette, inkább sokat olvastam repülés-történelemről. Ebből alakult ki a repülő-makettezés, amit a repülő-modellezés követett jó ideig. Mellette a virtuális égbolton is sokat “repültem” magyar és külföldi barátaimmal közösen.

2010 – ben a Pipishegyi repülőtéren modellezés közben ismerkedtem meg Juhász Józsi barátommal. Ő megnézte a modelljeinket, mi meg a hangárban az ő gépeiket. Soha nem éreztem magam olyan távol attól, hogy egyszer magam is repülhessek, mint amikor ott álltam közvetlen egy repülőgép mellett. Ő volt, aki később invitált egy repülésre 2012-ben, ami 2 óra 20 percig tartott.

Mindenképpen meg kell említenem későbbi jó barátaimat, a Moskovits családot, akik igazi repülős dinasztia. Rengeteget segítettek nekem a repülés terén, akár csak Kiss Gyula, akit te is jól ismersz, Gabi! Nagyon – nagyon sokat köszönhetek neki, akár csak Lezsovits Gábornak. Ez idő tájt kezdtem el Atkáron Váradi László mellett dolgozni, pontosabban fogalmazva tanulni, hogyan születik meg egy repülőgép a semmiből.

2014 őszén kaptam az infót, hogy újra indul a pilóta képzés Pipishegyen. Azonnal jelentkeztem. Téli elméleti oktatás után tavasszal kezdődtek a gyakorlati repülések.

Minden nap kinn voltam a reptéren még akkor is, ha nem lehetett repülni. Nagyon hamar, egy naptári év alatt megszereztem a szakszolgálati engedélyem, amihez sok kitartás és türelem kelett. Hosszú idő után én voltam az első új *szakszós Pipishegyen.

Oktatóim közül Szolcsák Gyula volt, aki megtanította, hogyan kell szépen  repülni, termikelni. Telepovszki Tibor megmutatta, hogyan tudom tovább képezni magam, hogyan tudom kijjebb tolni a határaimat a távrepülés terén, és hogyan tudom felismerni a hibáimat, amiből  tanulni tudok. Szatmári János, aki – ha lehet ilyet mondani – mindig 200% kal a biztonságra ment, és tanított.

Pipishegy után Atkáron a Margit-kúti repülőtéren folytattam a repülős pályafutásom.

Sokat tudtam itt tovább fejlődni. Időnként megfordultam tapasztalatszerzésből, kíváncsiságból miatt más reptereken is egy – egy kirándulás erejéig. Maklár, Dunakeszi, Esztergom, Budaörs, Hajdúszoboszló, Kecskéd, Dunaújváros,Tapolca, Szeged, Békéscsaba.

Mindenhol szinte ugyanazok a problémák, nehézségek. Emberhiány. Ez alól talán csak a budapesti repterek, klubok a kivételek.

Jelenleg szabadúszóként a dunaújvárosi reptéren repülök a legtöbbet.  A nevelőklubom idén késő ősszel keresett meg, hogy volna e kedvem időnként újra itt repülni Pipishegyen?

Szép, egyedi reptér, de egyben kicsit elátkozott is. Akik nem itt tanultak repülni, talán még furcsa is lehet. Ennek a reptérnek is van egy két sajátossága, mint minden reptérnek, nem nehezebb vagy rosszabb, kicsit más.

Nagyon szeretek repülni. Ez egy soha véget nem érő folyamat. Nincs két egyforma nap, két egyforma meleg feláramlás (termik), amiket meg kell találni, és megemelkedni benne, hogy tovább tudjunk repülni, 3-4-500 km távolságokat is megtéve. Ez időjárástól, géptől, pilótától függően akár 4-5-6 óra folyamatos repülést jelent a szelek szárnyán.

* Szleng, ami annyit jelent, hogy hosszú idő után az első új pilóta, aki szakszolgálati engedélyt tudott szerezni.

Gál Tamás

Válogatott sportolók Mátrafüreden

1993-ban meghívásos lőversenyt szervezett Bakondi Endre erdész a mátrafüredi lőtéren, amelyen Hegyi Norbert nemcsak részt vett, hanem meg is nyert, ami egyben kezdete is lett sportlövész karrierjének Ezután vadászversenyeken vett részt, majd 2006-ban áttért az olimpiai versenyszámra, a trapra, ami talán későn is volt 33 évesen – egy korábbi váltás esetleg nagyobb világsikereket hozhatott volna számára -, de így is elégedett és ez a fontos.

2009-ben már magyar válogatott kerettag volt, 2011-ben mindössze egy korongon múlt az olimpiai kvalifikáció. Nagy lelkesedéssel készült a riói olimpiára – 2015-ben Mexikóban – Acapulcóban, egy kvótaszerző versenyen, ahol sikerült országos csúcsot lőni – 125-ből 123-at -, de a fináléban elhibázta a legutolsó korongot, ami ugyan az olimpiai részvételbe került, de ezzel az eredménnyel Világkupa 5. helyezett lett. Most a tokiói olimpiára igyekszik kvótát szerezni.

A mátrafüredi lőtér már évtizedek óta funkcionál, de igazi rangját most érte el, amikor március elsején Hegyi Norbert sportlövő, Magyar Olimpiai Válogatott kerettag. megalakította MátraHegyi Sportlövő Egyesületét, ahol skeet, olimpiai trap pálya és egy 70 méteres golyós lőtér van (pisztoly, golyó). A lőtér rangját emeli, hogy itt készül fel az olimpiai és a magyar válogatott is. A tokiói olimpiára már kvótát szerzett, éremesélyes Péni István is ezt a lőteret használja a felkészülésre.

Elkezdődött az utánpótlás nevelés is, akik között több füred gyerek is van: Bakondi Richárd, Gyenes Ábel, Gyenes Ágoston, Safranka Balázs, Mátraházáról Rosta Márton, aki magyar bajnokságon 9. lett olimpiai trapban, de hírét vették a lőtérnek a környékbeliek is, egészen Budapestig, de a galyatetői biatlon pályáról is jönnek edzésekre a sportolók.

Legfőbb utánpótlás-nevelési stratégiája: a tehetséges gyerekek kiválasztása és azok gondozása. A Mátra Szakképző Iskola képzési struktúrájában szerepel lövészeti gyakorlat, melynek helyszíne a megállapodás szerint, a mátrafüredi lőtér lesz. A hozzá kerülő fiatalok, mind az iskola tanulói, mind pedig azok a fiatalok, akik érdeklődnek a sportlövészet iránt, lehetnek a jövő válogatott versenyzői. A juniorokra vonatkozó professzionális edzésmunka a Magyar Sportlövő Szövetség közreműködésével történik majd.

A riport pillanatában érkezett Karsai Henrik tanár, szakoktató 24 erdész, vadgazdálkodási technikus diákkal a Mátra Szakképző Iskolából lövészeti gyakorlatra, amire eddig Füzesabonyba kellett menni a diákoknak.

Jó reklám a Mátrának, ha a jövő olimpikonjai erről a mátrai lőtérről kerülnek ki.

Rostás Gabi

Sporttörténetem

Három éves korom óta síelek, sífutóversenyzői pályafutásomat 1978-ban a BKV Előre sífutó szakosztályában kezdtem, majd a 1998-as Naganoi olimpiát követően fejeztem be. Három olimpián, négy biathlon, illetve két sífutó világbajnokságon vettem részt, valamint 1991-től 1998-ig szinte valamennyi biathlon világkupán is képviseltem Magyarországot.

Közel ötven országos bajnoki aranyat nyertem pályafutásom húsz éve alatt, sífutásban, biathlonban és sírollerben, melynek végén döntöttem úgy, hogy a versenysport után a tömegsporttal fogok foglalkozni.

2000-ben indítottam útjára a Bozsik Sífutóiskolát. Az első oktatások az Anna-réten zajlottak, az első táborra pedig 2000 márciusában a Csorba-tónál került sor. Az iskola fennállásának első húsz évében közel 8000 tanítvány fordult meg “szabadtéri tornatermeinkben”.

Testnevelő tanári és sífutó szakedzői diplomámon túl, nagy tudású és lelkes csapat is segít abban, hogy a Bozsik Sífutóiskola szakmai színvonala valamennyi tanítványunk igényét kielégítse. Alkalmankénti oktatásainkon, illetve sífutó táborainkban tudásszint és sebesség szerinti csoportokat állítunk össze, vagyis csoportos oktatás folyik. Egy oktató maximum 15 tanítvánnyal foglalkozik egyszerre. Mindenki azonos gyakorlatokat végez, közben az oktató személyre szóló instrukciókkal segíti a hatékony tanulást, ügyelve arra is, hogy mindenki a saját tempójában tanulhasson.

Gyermekoktatóink külön csoportban foglalkoznak a kis sífutókkal 4-től 12 éves korig. Így, mindenki jól jár, a gyermekek játszva együtt tanulnak meg sífutni, míg a szülök – végre! – csak magukkal foglalkozhatnak. Ha Galyatetőn van sífutáshoz megfelelő hó (!), az alábbi időpontokban várunk Téged és szeretteidet sífutó oktatásainkon.

Hétköznap: előzetes bejelentkezés alapján, bozsik@sifutas.hu címen.

Bozsik Anna

Honnan? – hová?

Őzse Ági a szüleivel 1961-ben költözött Galyatetőre. Oviba a Nagyszállóba, iskolába a ma már Turista Centrum részeként működő egykori kisiskolába járt öt évig, ahol egyedül volt tanuló. Hatodiktól már Mátraszentimrén, kétosztályos, összevont iskolában folytatta.

Az ország tetején, erdőben, üdülőhelyen felnőni, az élet csodája. A BM üdülő és a SZOT Nagyszálló kéthetes turnusváltásaival, a magánházak vendégeivel, vállalati üdülők és téli időszakban a síelőkkel együtt, mintegy 600 vendég volt állandóan a hegyen.

Vidám, pezsgő élet folyt, sikk volt Galyatetőn üdülni. Sokan éveket vártak, hogy beutalóhoz jussanak. Gyerekként úgy gondolták, hogy ilyen az egész világ, telis – teli csupa mosolygós, jókedvű emberekkel. Az itt dolgozók gyerekei valamennyien ebben a természet adta mesés környezetben, szabadságban nőttek fel. A szülők az üdülőkben dolgoztak, de a családi házakban, így náluk is, fizetővendéglátás folyt, sok közös programmal, élménnyel a náluk üdülő vendégekkel.

Emlékeiben hosszú, havas telek voltak, bár az is lehet, hogy csak a gyerek volt kicsi, de a lehetőség adta/kínálta, hogy szinte minden gyerek hozzánőtt a síléchez és van, aki rajta is maradt, mint Őzse Ági, akinek példaként ott volt a bátyja, aki már versenyzett.

Ági ötévesen a lesiklással kezdte, de lehet, hogy a váltásban segítségére volt 1973-ban az Úttörő Olimpia megnyerése sífutásban. Kilencéves korától a lesikló éveket a BKV Előre csapatában töltötte, sífutóként pedig mindvégig a Vasas SC – ben  versenyzett.

Nagy meglepetés volt, amikor még juniorként, 18 évesen, felnőtt magyar bajnokságot nyert, ahol nem kisebb egyéniséggel, mint Monspart Saroltával kellett megküzdenie. Ettől kezdve, teljes mellbedobással a sífutás mellett kötelezte el magát.

A Berze Nagy János Gimnáziumban érettségizett, majd a fővárosban dolgozott, így együtt tudott edzeni a csapattársakkal. Édesanyja, még néhány évig Galyatetőn élt, akit gyakran meglátogatott, főleg télen, de 1981-től végleg Budapestre költöztek és innen számolva, több mint 30 magyar bajnoki cím lett az aktív versenyzés eredménye. A Gépipari Spartacusban tájfutott 19 évesen, ahol a csapattársakkal kétszer váltóbajnokságot nyertek. Ezzel plusz kettővel gyarapodott a magyar bajnoki címek száma.

1983-ban született Adrienn lánya, és ezt követően az anyai teendők kerültek előtérbe, de egy váratlan helyzet ismét sikert hozott. 1986-ban a Sítájfutó VB-t Bulgáriában szervezték meg, ahol pontszerző 6. helyezést értek el váltóban. Az egyik csapattag betegsége miatt kerülhetett a váltóba, ugyanis nagyon kevés sportoló van, aki mindkét sportágban járatos.

A sporttal a mai napig nem szakadt meg a kapcsolata, tanulmányai is ehhez köthetők. Sportmenedzserként végzett a TF-en, később a Corvinuson vidékfejlesztést tanult.

Soha nem gondolta volna, hogy 40 év után visszatér az eredethez, oda, ahonnan elindult,

Galyatetőre. A visszatérésben szerepe volt párjának is, akit a munkája a Mátrához köt. A sorsszerűség úgy hozta, hogy az egykori családi ház szomszédságában egy üres telek rájuk várt és azt mondta: építsetek ide!

Ági lelkes építkező (mások alig várják, hogy egyet befejezzenek!), ez már a negyedik ház, amit álmai szerint megvalósít, de ezt tartja a legsikerültebbnek. Ha, csak a látványt nézzük, egyedülálló, és az érzés, hogy ugyanabban a fenséges panorámában gyönyörködhet, amiben gyerekkorában.

A havas telek reményében újra előtérbe került a sífutás. Igaz, nem versenyszerűen, hanem, mint oktató a Bozsik Anna által megálmodott Sífutó Iskolában, aminek az a célja, hogy minél több amatőr ismerje és szeresse meg a sífutást, itt, Galyatetőn. Az idei havas napokon sokan órákat autóztak – kicsik, nagyok – azért, hogy megismerjék a sífutás örömét és élvezzék a hegy ajándékát, a ragyogó napsütést, amikor a völgyek hosszú időre ködbe burkolóznak. Az áprilisi tréfa sokakat a hegyre csábított, amikor április 16-án 15 cm hó esett, amit Ági is kihasznált, de már nem kellett utaznia, csupán az ajtóban kellett felcsatolni a lécet és könnyedén belecsúszni a hómezőbe.

Visszatérve a hegyre újból vannak barátai, mint a hegyi tündér, szomszédok, négylábúak, akikkel sok közös élmény és közös tenni akarás van Galyatetőért. 

Rostás Gabi

Kerékpározásom a kezdetektől…

16 éves kerékpárversenyző vagyok. Gyerekkoromat Parádsasváron éltem a szüleimmel, jelenleg Visontán élek és ipari gépésznek tanulok Gyöngyösön. A történetem 2012 tavaszán kezdődött. Akkor még nem is gondoltam bele, hogy mibe csöppentem. Egy olyan út vette kezdetét, ami testben és lélekben is átformált.

Ebben a cikkben szeretném elmesélni, hogy éltem át a 2019-es szezont.

A tavalyi évem nagyon változatos volt. Élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam. Az első verseny május 10-12-én volt Mraznicán Szlovákiában. Nagy elvárásom nem volt, mert eddig még soha nem versenyeztem külföldön.

 Csalódás volt számomra, mert a pálya nem volt előkészítve, valamint megépítve, de most vissza gondolva már inkább örülök, hogy így alakult, mert megismertem a hibáimat és jobban ráéreztem a sárban való bicózásra. A második versenyre május 18.-án került sor Cserépváralján, amit inkább edzésnek fogtam fel, mert nem pontgyűjtő verseny volt. Mindenesetre azért megnyomtam a döntőben, hátha sikerül valami jó helyezést elérnem. A top 15-ben végeztem, mindössze 2 másodperccel lemaradva az 1. helytől. Két héttel később május 31.-én újra elhagytuk kis hazánkat, ugyanis Polomkán volt az SPDH második kupafordulója. A nyomról már láttam videót, és kifejezetten tetszett. Úgy éreztem, ez az én terepem. A két edzőnap alatt sikerült begyakorolni az összes ugrót és megjegyezni az egész pályát. Június 2.-án volt a döntő. Célnak a kategóriámban a top 10 fő közé való bejutást tűztem ki, ami szerencsére sikerült is. Nem is akárhogy! Első lettem!!

 A magyarok között pedig 3. legjobb időt futottam, így nagy önbizalommal vágtam neki az SPDH harmadik fordulójának, ami Kosútkán került megrendezésre. Ez volt a szlovák országos bajnokság. Az előző versenyen elért eredményem miatt a dobogót céloztam meg! A két edző nap után egyre jobban azt éreztem, hogy összejön az a top 3. Az időmérőben sikerült az első helyet elhoznom. Kicsit megijedtem, mert csak kettő tized másodperccel maradt le tőlem a második helyezett. Mindenféleképpen meg szerettem volna nyerni, aminek meg is lett az ára. Túl nagy tempóval akartam bevenni az egyik kanyart és a száraz talajon a gumi már nem tapadt meg. Így kb. 14. hely körül értem célba.

Pár héttel később a magyar országos bajnokság következett Eplényben. Minden évben ezt várom a legjobban, mert itt összejön egy hétvégére hazánk összes biciklise, nem beszélve a bajnoki címről. Már zsinórban 4. éve indultam az OB-n, és eddig mindig sikerült olyan döntő kört mennem, ami nekem megfelelt, így nem akartam túlreagálni a dolgot.

Végül sikerült elesni egy olyan helyen ahol nem is vártam volna. Úgy gondolom, hogy a baj az lehetett, hogy már éreztem magamon a bajnoki mezt. Túl sok volt az önbizalmam… Nem volt sok időm szomorkodni, mert két héttel később újra Szlovákiába kellett utaznunk az SPDH 4. fordulójára Vel’ká Raca-ra. Ekkor apummal ketté kellett válnunk, mert az indulás időpontján még dolgozott. Másnap tudott csak utánunk jönni. Meglepődtem, mert a pálya nagyon szűkre volt kialakítva, néha még a kormány is alig fért el. Egy turista ösvényre hasonlított.

 Pont olyan helyen estem el a döntőben. Sajnos a teleszkópom becsúszója megsérült, egy másik beszerzése pedig hosszadalmas és bonyolult lett volna. Amíg vártunk a cserére, addig elérkezett a szezon utolsó versenye. Nem akartam csalódottan zárni az évet, így próbáltam fejben összeszedni magam és tudásból menni, nem pedig lesz, ami lesz alapon. Gyönyörű környéken volt a rendezvény. Varázslatos!

Mindkét nap mosollyal az arcomon bringáztam. Végül a harmadik nap szokás szerint jött a döntő. Nem lett egy tökéletes kör, de úgy éreztem ez megér egy dobogós helyezést. Kicsit lassabb voltam az időmérőhöz képest, de ezzel is sikerült a 3. helyet kiérdemelnem. Összességében egy remek évet tudhatok magam mögött. Rengeteget fejlődtem és nagyon bizakodóan vágok bele az újévbe.

A tavalyi eredményeim miatt 2019 év végén a Magyar Kerékpár Szövetségtől megkaptam a 2019. Év Sportolója Díjat downhill utánpótlás kategóriában.

Cseh Martin


Úszás

Ludvig Dominik az úszást nagycsoportos korában kezdte Csépány Áginál. Azért az úszásra esett a választás, mert a választott iskolában is nagy figyelmet fordítanak az úszásra, és nem utolsó sorban igen egészséges mozgásforma.

A Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Általános Iskola tanulója, jelenleg 5. osztályos.

Az úszást rendszeresen, heti két-három alkalommal végzi a Mátrai Erőmű Búvárklub tagjaként. Az edzéseket, Házler Tamás és Veress András edzők tartják, akik megpróbálják a gyerekekből a maximumot kihozni.

Dominik, úszóversenyeken már több alkalommal is részt vett mind a klub, mind az iskola színeiben. A diákolimpián is már többször részt vett mell-, gyors- és hátúszásban, illetve váltóúszásban. A diákolimpia mindig egy körzeti versennyel indul, és ezután lesz egy megyei verseny, majd ezt követi az országos verseny.

Legutóbb eredményesen 2018-ban versenyzett, ahol az országos olimpiáig is eljutott. A 18. helyezést érte el az 50 méteres gyorsúszásban.

A 2019/2020-as diákolimpia is egy körzeti versennyel indult, ahol I. és II. helyezést ért el, váltóúszásban pedig a gyöngyössolymosi csapat lett az első, melyet 2019. december 3-án rendeztek meg Gyöngyösön, a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrandon.

A Heves-megyei diákolimpiát 2020. január 17-én rendezték meg Eger városában, a Bitskey Aladár uszodában. Hátúszásban a III. helyet szerezte meg (Az országos versenyre csak az első helyezettek juthattak tovább.) Nagyon büszkék vagyunk rá, mert Heves-megye harmadik legjobb úszója lett hátúszásban.

A fegyelmet igénylő sport mellett Dominik szeret olvasni – főként ifjúsági regényeket, de természetesen elolvassa a kötelező olvasmányokat is -, játszani az Xbox játék konzolon. Tavasztól őszig focizik, bringázik, rollerezik a barátaival, télen pedig a téli sportokat űzi: snowboard, síelés.

Ludvigné Cseri Csilla – Mátrafüred