Alapítványok

Mátrafüredért Természetvédelmi és Turisztikai Alapítvány

Alapítók: Jurecska Endre, Dala László, Dr. Faragó Tibor, Molnár Gusztáv, Nagy Gyula, Szuromi László, Dr. Tresó András, Ungár Ferenc és a Bene Egylet.


Az alapítvány célja: Mátrafüred és nevezetesebb turisztikai helyei természetvédelmi célok megvalósítása érdekében történő fejlesztésének elősegítése,természetvédelmi értékeinek megőrzése és megóvása, valamint turisztikailag leglátogatottabb helyek turizmus központú fejlesztésében való közreműködés.
Az alapítvány vagyonának kezelésére az alapítók öttagú kuratóriumot bíznak meg két évre.

A kuratórium elnöke: Szuromi László, titkára: Nagy Gyula

Kuratóriumi tagok: Jurecska Endre, Mák Zoltán, Rostás Gabriella, Udvarhelyi TerézAz alapítvány 2009. decemberében megjelentette Pásztor József A Mátra című, 1929-ben kiadott útikönyvének reprint kiadását. Kandra Kabos után talán ez a leggazdagabb ismertető a Mátráról, amelyben még olyan építmények fotói is láthatók, amelyek sajnos ma már nem léteznek (pl.: Vass – kilátó Kékesen, női szobor a Gyökeres-forrásnál), de a Mátra turisztikai történelmének a részei voltak.
2011. január 31-én ülésezett az alapítvány, amelyen elhangzottak a javaslatok a 2011-es év cselekvési programjára: a Pipishegy volt honvédségi területének védetté nyilvánítására, a mátrafüredi templom díszkivilágítására, a Kalló-völgyben, a Mátra legidősebb tölgyesében és első turistaútján tájékoztató tábla elhelyezésére, szintén a Kalló-völgyben fennmaradt malmok romjainak műemléki védelem alá helyezése és a füredi vízmű ipari műemlékké nyilvánítására.
Az alapítvány tagjai március közepén a Kalló-völgyben, áprilisban pedig a volt honvédségi területen tesznek bejárást.

A madarak téli etetésére és programjaink megvalósításához várjuk támogatásukat adójuk 1%-val.
Adószám:               19137047-1-10         19137047-1-10

A Palóc Néprajzi Magángyűjteményért Alapítvány

“Látogatóink a belépőjegy megvásárlásával járulnak hozzá kiállításunk fenntartásához és működtetéséhez. Nagy örömünkre szolgál, hogy sokan látogatják, de a kiállítóhely folyamatos működtetése, a kiállítási tárgyak gyarapítása és karbantartása, megfelelő elhelyezésük egyre nagyobb költséggel jár, ezért létrehoztuk a ” Palóc Néprajzi Magángyűjteményért” alapítványt annak érdekében, hogy még több forrásból merítsünk ahhoz, hogy a kiállítás és a benne lévő “kincsek”, a magyar kultúra egy szeletének őrzői, gyermekeink, unokáink, s majdan az ő unokáik számára is láthatók, tapinthatók, kipróbálhatók legyenek.”
Kérjük Ön is járuljon hozzá álmunk megvalósításához adójának 1 %-val, vagy alapítványunknak nyújtott pénzadományával.

Adószáma:               18577017-1-10         18577017-1-10
Bankszámlaszáma: 54900127-10300538

Erdőszéli Óvodáért Alapítvány

Székhely: 3232 Mátrafüred, Üdülősor 1. Tel: 37/320-021

Adószám:                18591909-1-10         18591909-1-10

Kuratóriumi tagok: Baklarz Erika, Erdélyi Éva
Gyenesné dr. Barna Mariann

Az alapítvány létrejötte: 2008.

Az alapítvány célja:

Az alapítvány elsődleges célja a Mátrafüredi Tagóvoda támogatása. Az anyagi támogatás az óvoda intézményi működésének egészére kiterjed.
Célja, hogy a gyermekek neveléséhez, oktatásához, képesség fejlesztéséhez és ismeretterjesztéséhez szükséges tárgyi feltételek és eszköztár bővítését lehetővé tegye.
Célja továbbá, hogy a gyerekek részére kulturális tevékenység fedezetét biztosítsa, melynek keretén belül a gyerekek számára pl.: színház látogatásokat szervez és biztosít.
A gyermekvédelem terén belül hozzájárul a szülő – gyermek –  oktatási intézmény – pedagógusok közötti jó kapcsolat kialakításához és fenntartásához úgy, hogy közös családi programokat szervez és ehhez anyagi támogatást nyújt.

Kékes Kutató-Mentő Alapítvány

Az alapítvány ötletadója és létrehozója: Klausmann Viktor. Felsorolni sem könnyű, milyen területeken tevékenykedik a műsorvezető: strandot üzemeltet, vízi mentő, síoktató, a Magyar Síakadémia elnöke, hazánkban elsőként lett speciális quados hegyi mentő, kommunikációs tanácsadó és cégvezető – csak néhány dolog, amellyel foglalkozik.

Az alapítvány alapítója: Bakondi Richárd az Eurocar 98 tulajdonosa, több speciális mentő jármű üzemeltetője.  Az alapítvány, mely 2012 júliusában kezdte meg működését, elsősorban a Mátra hegység területén eltűnt, bajba jutott, balesetet szenvedett emberek felkutatására, technikai és élő erős mentésére jött létre. Az elmúlt 3-5 esztendőben jelentősen megnövekedett a Mátrában túrázó, aktívan sportoló vendégek száma, a magasan minősített szálláshelyekkel együtt. Az alapítvány tagjai az elmúlt öt esztendőben külön-külön – többnyire a rendőrség kérésére – részt vettek már kutatásban, mentésben. Miután sem a rendőrség, sem a mentők nem rendelkeznek különleges körülmények között (nagy eső, sár, hó, éjjeli keresés), azonnal beavatkozni tudó, helyben elérhető kereső eszközökkel, ezért döntöttek erőik egyesítéséről, alapítványi formában.
Az alapítvány hivatalos partnere a Heves Megyei Katasztrófaelhárítási Igazgatóságnak, tagjaik közül többen a Mátra Mentőcsoport munkatársai is, amely egri központtal egész Heves megye speciális, gyors reagálású egysége.


Telephelyeik, ahonnan riasztás esetés 20-50 percen belül speciális mentőcsoport tud indulni Abasáron (Eurocar 98 telephely), Recsken (Pannónia Park), Mátrafüreden és Kékestetőn vannak. A mentő-technika terepjárókból, ATV-k ből (összkerék hajtású quad) és csapatonként minimum három főből áll. Központi rádiós bázisuk, amely saját frekvencián működő nagyteljesítményű rádió adó-vevőket szolgál ki Kékestetőn a Nordica Síházban található.
Működésük alapelveit, a mentési metodikát szakemberekkel (Heves Megyei Katasztrófa Védelmi Igazgatóság, Mátra Mentőcsoport, BÖME KECS) közösen építették fel.
Munkatársaik mind önkéntes alapon, munkaidejükön kívül, vállalkozó mentők esetében 0-24 órás szolgálatban látják el feladatukat. Az alapítvány szakemberei különleges mentő eszközökkel vagy képesítéssel rendelkező vízimentő, kötéltechnikás alpin mentő, Salvamonte hegyimentő, símentő és a területet kiválóan ismerő túravezetőkből áll. Tagjaik között tudhatnak több mentőtisztet, mentő szakápolót, akik munkaidejükön túl vállalták a segítségnyújtást.

„Ahogy öregszik az ember, egyre értelmesebb dolgokkal szeretne foglalkozni. Van egy 16 fős szakemberekből és quadosokból álló csapatom, akikkel évek óta járjuk a Mátrát, és segítünk a bajba jutott embereken. Rengeteg sérültet hoztunk már le a hegyről. Ezt fejlesztettük tovább. Magyarországon elsőként állítottunk forgalomba egy olyan hordágyat, amelyet a quad mögé rögzítve biztonságosan tudjuk a fekvő beteget szállítani az orvossal együtt. Ez egy óriási áttörés a hegyi mentésben, hiszen télen is tudjuk használni” – nyilatkozta Klausmann Viktor.
A gyakorlat próbáját is kiállta az eszköz, hiszen a Pipis-hegyen történt vitorlázó repülőgép baleseténél is közreműködtek. A roncs mentésében a mentőszervezettől összesen hat fő vett részt két darab quad motorral és mentő utánfutóval, valamint két darab Unimog járművel. A repülőgép roncsait hat óra elteltével sikerült eltávolítani az erdős területről.
Nemrégiben csapatzászlót kapott és esküt tett, többek között a Heves – megyei Mátra Mentőcsoport is a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban megtartott ünnepségen.

A zászlókra az országos főigazgató és a küldő megye kormányhivatalának vezetője kötött szalagot. (Általános segélyhívó:105)
Rostás Gabi