Egyesületek

Mátrai Betyárok Kerékpáros
Sportegyesület

Az 1980-as, ’90-es évektől kezdve egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kerékpáros extrém sportok. Magyarország földrajzi adottságának köszönhetően különböző változatai alakultak ki, melyek gyorsan terjedtek. Észak-Magyarország legmagasabb hegységén (Kékes, 1014 m) és környékén a legnagyobb népszerűségnek a hegyikerékpározás bizonyult. Sok fiatal próbálta ki magát benne, kisebb-nagyobb eredményeket elérve, mind hazai, mind külföldi viszonylatban, vagy csak egy mindennap űzhető élvezetes, egészséges hobbiként. Közülük sokan együttműködtek más városok egyesületeivel is, azonban a közös érdekek lokálisan is egymásra találtak. Tenni szerettek volna a sportág fejlesztésének, elterjedésének érdekében, összhangban szeretett környezetük a Mátra védelmével, megóvásával. E generáció gépezetébe tartozik bele egyre bővülő baráti társaságunk is.
Egy saját kezdeményezésű, mátrai kerékpáros sportegyesület létrehozásának ötlete 2007-re nyúlik vissza. Ekkor még csak beszélgettünk arról, hogy miként lehetne összehangolni a Mátra sportot kedvelő, a sportolni vágyó fiatalok és társaságunk közös érdekeit. Elképzeléseink a tágabb baráti körünkben is érdeklődőkre, aktívan tenni akaró hegyikerékpáros személyekre találtak, így konkrétabb tervek szövésébe ástuk bele magunkat a megvalósítást, eredményességet kitűzve célul. Sok más fontos lehetőség megvitatása mellett a szervezet nevének kiválasztására is nagy gondot fordítottunk. A leginkább testhez álló névnek – az egyhangúlag elfogadott – „Mátrai Betyárok” kifejezést véltük.  Ez kellő bátorsággal utal a Mátra XVIII-XIX. századi történelmére, amikor ezen a tájegységen élt betyárok (adott korban jelentése: bujdosó rablók),  akik először negatív előjellel kerültek be a köztudatba társadalmi kitaszítottságuk miatt, majd népi hősökké váltak. A gazdag emberektől lopva segítették a szegényeket, gyakran álltak a jobb, igazságosabb társadalomért küzdő harcok élére, lettek szimbólumokká. Ezen „igazságosság” eszményére építve, ennek jegyében szeretnénk összefogni társadalmi csoportokat, támogatni hasonló elképzeléssel rendelkezőket, segíteni egymást, valamint megőrizni, kihasználni e környék természeti adottságait. (További elképzeléseinkről, céljainkról a www.mbkse.hu weboldalon „magunkról” menüpont alatt olvashatsz részletesen).
Nevünk a történelmi utalások mellett az alapító tagok többségének lakóhelyére, az ötlet megszületésének helyére, a leginkább fejleszteni kívánt térségre is utal. Bárkit szívesen fogadunk az ország, a világ bármely pontjáról, aki az elvek felvállalása (pl.: természetvédelem, környezetvédelem…stb.) mellett szeretné űzni kedvenc hobbiját, kapcsolatokat kialakítani, barátságokat kötni, segíteni a jó célok megvalósítása érdekében. (A tagságról bővebb információt a www.mbkse.hu weboldalon a „tagok” menüpont alatt olvashatsz).
Működésünk kiterjed Magyarország és a környező országok egész területére. Az egyesület politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak támogatást sem nyújt.


Nagy Zoltán ET – Jurecska Mátyás

SecondWind Mátrafüredi Közhasznú Sportegyesület

Egyesületünk 2004 októberében alakult, 2005-től közhasznú fokozattal rendelkezik.

Egyesületünk a „Lépésről Lépésre” mottóval – a 2007 évben előkészített – akciótervének első szakaszát kívánja megvalósítani, amely gyakorlatilag a 2005-ben megfogalmazott program bővített, az elmúlt évek tapasztalatai szerint pontosított programja. − Egyesületünk a versenyeztetés területén egyrészt a síszakosztály bővítését és szükség esetén önálló jogi személyiséggé nyilvánítását tervezi a várható versenyzői létszámbővülésre. − Az új atlétika szakosztályban folyamatban vannak az át-, leigazolások. − Új jóga szakosztályunk működésének a beindítása, foglalkozások szervezése. − Hagyományosan a futballcsapat működ-tetése, túraversenyeken való részvétel. − mátrafüredi salakpálya teljes rekon-strukciója (az autóráhajtást megakadályozó kapu építése) − International Sport Camp in Mátrafüred címmel (Mátrafüred, Abasár, Kékestető) Nemzetközi Sporttábor szervezése a turizmus fellendítésére. − Kapcsolatfelvétel a Castrum Bene Egyesülettel és az illetékes mű-emlékvédelmi hivatallal a Benevár ügyében.

Egyesületünk a Mátra ésszerű és komoly fejlesztési lehetőségét a céljaiban is megfogalmazott hagyományos és az extrém sportok útján látja megvalósíthatónak. Véleményünk szerint a természeti adottságok megfelelő kihasználásával a belföldi igények kielégítésén túl a nemzetközi verseny-szervezésben is komoly sikerek érhetők el.

dr. Mecseky L. Márton

Mit jelent a Second Wind kifejezés?
Szóval ez az egész úgy kezdődik, hogy Steady State, Break Point és Second Wind három testvér, egyben három jó barát… A felsorolt sorrendben születnek meg és mindig EGY
szervezeten belül… Amikor minden oké, amikor rendben a légzés ill. a pulzus, amikor olajozott a mozgás, ezt hívjuk „steady state”-nek, azaz egyensúlyi állapotnak. Teljesítmény
túrázóként, sí- ill. hegyifutóként, (mű)lesiklóként, vagy labdarúgóként; sőt közülünk néhányan több sportágból is jól ismerjük a holtpont érzését. Ez a valódi „break point feeling”! Az egyik legdurvább testi-lelki élmény. Negatív. Fáj. Brutális felismerése a határainknak. Ez az a pillanat, amikor nem másokkal, hanem a saját hitünkkel, célunkkal, énképünkkel szemben éljük át a vereséget. Belénk hasít a tudat, hogy egyetlen lépést, egyetlen mozdulatot sem vagyunk képesek megtenni. Nincs jövő. Csak jelen van. Tudjuk, hogy elindultunk az adott versenyen: a lelkünk még talán küzdene is (ha volna honnét energiát nyernie), de a testünk és szellemünk –úgy tűnik- már a legvégső tartalékait éli fel.


Végünk van. Aztán mégsem állunk le. A second wind, a „második szél” az akarat és az edzettség diadala. A „second wind feeling” maga a csoda! A lelki erő és a befektetett munka győzelme az elgémberedés, a kimerültség, a csüggedés, a negatív gondolatok fölött! Persze. Tudom, hogy biokémia az egész: citrátkör, savbázis kontroll, endorfin, adrenalin, meg tartalék vér a lépből. Na és? (Azt is tudom, hogy a tejsav céháháromcéháóhácéóóhá, és, hogy ettől zsibbad le kezünk/lábunk, ha tartósan végzünk intenzív mozgásokat. És akkor mi van?!) A second wind igenis egy csoda! Lélegzethez jutunk, visszaáll a pulzus, rendeződik a mozgás. Megint a célra koncentrálunk, megint van verseny… Újra van jövőkép, előre nézünk, újra önmagunk vagyunk! Egy ideig ismét „steady state feeling” van. Imádom! Ja, és ne feledjétek:a „sztedisztét fíling” másodszor nem jöhetett volna létre a „szekönd vind” nélkül…
Sportbaráti üdvözlettel:
Bierling István
www.matrasport.hu

Mátrafüredi Új Polgárőrség Egyesület

Elnök: Keszthelyi László
3232. Mátrafüred, Hegyalja út 45/1
M. 0670/930-26-58
matrafuredipolgarorseg@gmail.com

Bene Egylet

A Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet 1990. július 6-án alapították húsz fővel (napjainkban /2012/ már száznál is több tagja van), melynek székhelye Mátrafüred egyik legrégebbi házában (1700-as évekből) található. A hosszú múltra visszatekintve számos hagyományt teremtettek, többek között a népszerű Bene Bált, és felelevenítették a Bene Búcsút, melynek gyökere 1713-ig vezethető vissza, amikor is Gyöngyös város szenátusa elhatározta, hogy hálából a pestis járványtól való megmenekülésért Keresztelő Szent János napján hálaadó szentmisét és búcsút tartanak Benén. 1997-től szakvezetővel ellátott dalkör, 2002-től pedig egy tizenkét fős tánccsoport működik, és rendszeresen fellépnek a különböző rendezvényeken. Két, a Mátrához kapcsolódó kiadványt is megjelentettek: 1992-ben Kandra Kabos Bene Vára a Mátrában és 1994-ben a Hanák Kolos Emlékkönyvet.

Horváth Imre