Helytörténet

Benepusztától Mátrafüredig
(Településtörténet)

A magyar földrajzi nevek korai csoportját alkotják azok a helynevek, amelyek személynév eredetűek. Többségük a XIII. század előtt keletkezett. Ilyen típusú neve van Benének.
Kialakulása az Árpád-korra tehető, mert az okleveles gyakorlat elterjedésével feltűnik a forrásokban. A település első okleveles előfordulása 1299, ahol Bene néven szerepel.
Benének nagy határai voltak (3384 kat.hold terjedelmű erdőbirtok): északon elérte a Mátrabércet, délen Abasárt, a Sár-hegyet, nyugaton a Hidas-völgyön át egészen a Csór-hegyig.
A benei vár megépülése (1275-1301) az Aba-nemzetség Csobánka ágának megerősödésének köszönhető. Birtokközpont, földesúri székhely volt, döntő befolyást gyakorolva a környék életére a XIII. század végén, XIV. század elején.
A település a vár alatt, a ma Kőporoslaposának nevezett helyen jött létre. 1301-ben 13 vízimalom működött a bővízű Bene-patak mentén. Nem volt az országban olyan virágzó ipar- élet, mint amilyet a benei malomszer utcáin lehetett látni 1301-ben, Bene külvárosában, a mai Mátrafüreden.
A Csobánkák az Árpád-ház kihalása után Csák Máté familiárisaként szemben álltak Károly Róberttel, így elvesztik birtokaikkal együtt a benei várat is. Ezeket a javakat királyi adományként, Szécsényi Tamás, erdélyi vajda kapja meg. A Szécsényiek birtokolják a várat a XIV. században. 1424-ben Zsigmond király pénzhamisítás miatt elkobozza a Szécsényiek Salgai ágának birtokait, köztük Benét is. 1424-ben Berzeviczy Pohárnok István az utolsó benei várnagy. 1497-ben egy oklevél az elhagyott vár helyét említi.
A vár pusztulása után is virágzott bene a benei csapók és molnárok által. Az 1400-as években a gyöngyösi molnárok szabályozták a Bene-patak vizét, és Benepuszta valóságos iparteleppé fejlődött, húsznál is több vízimalom működött. Benepuszta fontosságára utal, hogy az 1500-as években 24 kőmalom épült a gerendavázas vízimalmok helyére.
A molnárok Szent János tiszteletére (1767) kápolnát, az ott őrlető alföldiek részére pedig fogadót építettek. Gyöngyös birtoklásának kérdése Benére nézve 1726-ik évben Pesten, Grassalkovics elnöklete alatt, december 8-án tartott „neo acquistica” bizottság megállapításával fejeztetett be. A város 1000 forintot fizetett Bene végleges birtoklásáért.
Benepuszta a későbbiekben is a mátraaljai molnárság legszámottevőbb településének számított. Az 1857. évi telekkönyv szerint 17 kalló és 26 vízimalom zakatolt Benén.
Az 1848-as szabadságharc leverése után a Mátra rengetegei megteltek bujdosókkal, akik a Benei csárdába jártak mulatni.
Mivel a vízimalmok a lakott helyektől távoli völgyekben voltak, számos betyárhistória őrződött meg a molnárok körében, a Mátrában Vidróczky Marci és Szalonna Jóska alakja köré fonódó történetekkel. A XIX. század közepét idéző folklóranyag arról vall, hogy a Mátra rengetegeiben rejtőzködő betyárok tanyát ütöttek a magányos malmokban, ott osztoztak a zsákmányon. Ezek a történetek is elmaradhatatlan témái voltak a malombeli beszélgetéseknek, időtöltésnek, számos más mondával együtt, amit egykor megélhettek a mátraaljai vízimalmok és molnárai.
1886-ban Hanák Kolos gyöngyösi ügyvéd megalakította a Mátra Egyesületet. Menedékházakat, kilátókat építtetett, forrásokat foglaltak a völgyekben. A XIX. század végén a benei posztóverést tönkretette a gyáripar, ezért a malmokat nyaralókká alakították. Ekkor kapta Benepuszta Ótátrafüred mintájára a Mátrafüred nevet és 1929-ben már igazi nyaralótelep, 159 állandó lakossal. Ekkor jelent meg Pásztor József, a Mátra című, mind a mai napig az egyik leghitelesebb útikönyv, amely részletes leírást ad a Mátra turistaútjairól és látnivalóiról. 1930-ban vendéglő, strand, bérelhető villák várták a nyaralókat. Az 1949-es államosítás után a 10 egykori szállóban SZOT üdültetés folyt, ezáltal országos ismertségre tett szert Mátrafüred.
Benepuszta megszünt váralja, kalló- és malomszer lenni, de megmaradt Benének páratlan kincse: pompás levegője.

Rostás Gabi

Egy legenda újjászületése…

Az Avar szálló története a kezdetektől napjainkig

AVAR.jpg

(Fotó: Vachott Sándor Városi Könyvtár archívuma)

Az Országos Szövetkezeti Központ (SZÖVOSZ) kezdeményezése volt, hogy épüljön egy szálloda a GYÖNGYSZÖV ÁFÉSZ működési területén. A választás Mátrafüredre esett, amit a szövetkezet akkori elnöke, Csernyánszky Tamás és a vezetőség elfogadott.

A feladat nem kis kihívást jelentett, mert a szövetkezet vendéglátóipari tevékenységében szállodai feladatok végzése addig nem szerepelt. Ennél is nagyobb gondot jelentett a majdani szálloda vízigényének biztosítása. Ehhez a mátrai víztározóknak fejlesztési alapot kellet befizetni.

Az Avar Szálló tervezésére a Szövetkezeti Tervező Iroda kapott megbízást. A tervezést Kovách István építészmérnök és Tóth Lajos belső tervező kezdte meg, a kivitelezést a Heves Megyei Tanácsi Építőipari Vállalat vállalta. 1974. január 3-át írtak, amikor megkezdődtek a munkálatok. Amikor végleg kirajzolódtak a körvonalak, és lassan megvalósulni látszott az álom, hogy megépül a Mátra első szállodája, már 1976-ot írtak.

Ha az érdeklődő akkoriban vetődött az építkezés felé, nagy nyüzsgést talált. Naponta több mint száz ember igyekezett azon, hogy a nyitás napjára minden a helyén legyen. Így a szálloda szinte naponta változott, szépült, formálódott új köntöse. Az épülő szálló beruházási költségei mintegy 80-90 millió forintot tettek ki.

A lakóemeletek elkészültek. Négy emeleten 94 kétágyas, fürdőszobás, erkélyes szoba és egy apartman várta a vendégeket. A legfelső, ötödik emeleten 20 szoba szerényebb kivitelben készült a Mátra vándorainak, a turistáknak. A szobák egyszerű berendezésűek voltak, és az értük fizetendő ár is az ő zsebükhöz volt méretezve.
A hatalmas, világos étterem és a hozzá kapcsolódó különterem az igényes közönség rendelkezésére állt, ahol esténként a vendégek szórakoztatására cigányzenekar játszott.
Napközben a szálloda vendégei beszélgetni, TV-t nézni, kávét inni, a részükre fenntartott reprezentatív Drinkbár helyiségben tudtak. A nagyobb területű eszpresszó mindenki részére nyitva állt. Éjjel – ugyanez a helyiség – kellemes hangulatvilágítással és bárzenekarral, mint éjszakai bár szerepelt.
A turisták részére egy Bisztró szolgált. Itt rövid idő alatt kaphatott a vendég frissensülteket, salátákat, üdítőitalokat, hogy jóllakva nekivághasson a Mátra csodálatos útjainak.

Gondoltak arra is, ha az időjárás nem kedvező, a vendégek kellemes időtöltést találjanak a szállodában: fedett uszoda, napozó terasz, télen szolárium. Az eredeti finn szaunákat a vendégek minden nap igénybe vehették. Akiknek még ez sem volt elég, azok szakképzett vezető edző mellett használhatták a kondíciótermet, ahol szobaevező, szobakerékpár, bordásfal és masszírozó gép várta a Kedves Vendégeket!
Az üzemeltető – GYÖNGYSZÖV ÁFÉSZ – azon volt, hogy ezek a szolgáltatások mindig a vendégek rendelkezésére álljanak.

 „A Mátra közepén az Avarban, nem jövök én sosem zavarba…”- kezdetű dallal nyílt meg 1976. április 3-án a legendás Avar szálló, melynek nevére pályázatot írtak ki. Több ötlet közül választották ki az Avar nevet, de a javaslatok között szerepelt a Mocsár elnevezés is.

A szálló rövid időn belül országos hírű lett, mert a népszerű és látogatott Mátra első szállodája volt, mert neves zenészek szórakoztatták a vendégeket, mint Beampter Bubi – akkoriban Magyarország legjobb dzsesszdobosa -, Vadas Zsuzsa énekesnő. Sikk volt felugrani a Mátrába, az Avarba.

Ennek a szállodának lelke volt, megszemélyesült, még azok számára is, akik soha nem tértek be, csak messziről csodálták. Anekdoták, dalszövegek íródtak „Róla”, történeti esemény helyszíne volt: itt alakult meg a neves régészekből álló Castrum Bene társaság – a Benevár romjain a ’80-as években végzett ásatások után -, akik húszévenként üléseznek a szállóban. Itt mindenki otthonosan jól érezte magát: a vendégek, a személyzet, még a környék macskái is…

Mára már avíttnak, mosolyt fakasztónak tűnnek az egykoron színvonalasnak számító szolgáltatások a szobaevezővel, bordásfallal, de az akkori vendégek jól érezték itt magukat, amire Facebook bejegyzéseik is utalnak: Szívesen emlékezünk rá, mint utolsó vendégek. … Szép időszak volt, amikor oda jártunk pihenni. Megyünk, amint elkészül! …

Azonban – közel negyven év alatt – a szálló el/megkopott, már a múlt század igényeit sem tudta kielégíteni, és arra a szomorú sorsra jutott, hogy ELADÓ!
Az évek során több érdeklődő befektető is akadt, különböző funkciókkal: idősotthon, munkásszálló, de mindez csupán az érdeklődés szintjén maradt. Már lemondtak róla az egykori vendégek, az itt lakók, az Avar rajongók, amikor híre ment, hogy a szálló ELKELT!

front.jpg

Az új tulajdonosnak – Darvas Zoltánnak – ezzel egy régi álma, vágya valósult meg, mert vízparti szállodái mellett a Mátrában is szeretett volna egy hotelt a hegyvidék adta szép természeti környezet és a kellemes klimatikus viszonyok miatt. Üzleti megfontolásból megtartotta a szálloda nevét, így a legenda újjászülethet.

A szálloda megvásárlása utáni hónapok az épület építészeti és belső építészeti tervezésével teltek. Elsődleges szempont volt egy olyan épületet létrehozni, ami – figyelembe véve a meglévő adottságokat – megfelel a XXI. század modern elvárásainak, mégis megőrizve azt a retro érzést, ami olyan vonzóvá és szerethetővé tette ezt a szállót. Az új szerkezeti hozzáépítéssel a nyugati szárnyban épült a wellness, a keleti szárnyban pedig a konferencia terem.

A négycsillagos, a XXI. század igényeit kielégítő wellness-konferencia hotel 98 szobával rendelkezik. 5 féle szobatípus került kialakításra:

1., 3. és a 4. emeleten összesen 72 db. szuperior, a 2. emeleten 8 db. de luxe, egy légterű és 8 db.junior, két légterű lakosztály (háló+nappali).

Az 5. emeleten került kialakításra 8 prémium lakosztály, nagy terasszal, hidromasszázs fürdőkáddal, élményzuhannyal, mesés panorámával a Központi-Mátrára és 2 VIP szoba található még itt, szintén fürdőkádas, élményzuhannyal, panorámás szaunával, két légtérrel (háló, nappali). A két nagy konferenciaterem 260 m2, melyek még további 5 szekcióra bonthatók. Előcsarnoka tágas, alkalmas az előadások közötti szünetekben beszélgetésre, kávézásra.           

A Mátra hangulatát idézik a konferenciatermek elnevezései: bükk, tölgy, juhar terem.     A technikai eszközök érintő panelről vezérelhetők, a világítás beállítható a konferencia témájához. Különlegessége az az oldott hangulatot ébresztő berendezés, színösszeállítás, amitől kellemessé válik még egy fárasztó témájú konferencia is. Más egyedisége is van: gondolva egy esetleges autó bemutatóra, közvetlenül a 24-es útról a konferenciaterem közepére gurulhat az autó, anélkül, hogy falat, vagy ablakot kellene bontani és – úgymond – testközelből lehet fotózni, szemlélni. Ez mellett van még egy 21 fős előadóterem is, amit sokféle tartalommal lehet megtölteni.

A wellness részlegben két szinten fitness terem található, sószobák, masszázs helyiségek, pihenőtér, szanárium, amely a szaunánál alacsonyabb, 60 fokos, színterápiás infra szauna, gőzkabin, jégkút szaunázás után, tepidárium (melegpad), eredeti finn szauna, kilátással. A wellness része még a jakuzzi, sodrófolyosó, élménymedence masszázs elemekkel, gyermekmedence.

A földszinten szórakoztató központ várja a vendégeket: 2 bowling pálya, bárpult, beépített fény- és hangtechnika. Gyerekek részére játszószoba és természetesen étterem, kávézó is kiszolgálja a vendégeket.

Külön fejezetet érdemel az a dizájn, amely letisztult formájával, színeivel tökéletesen összhangba hozza az épített és a természeti környezetet. A tapéták, szőnyegek mind egyedi tervezésűek, tökéletesen harmonizálnak a 4 évszakos Mátra színvilágával. Felfedezhetjük a Mátra növényvilágát is egy tapétán, szőnyeg motívumon, de a legeredetibb a szobaszám mohaágyban elhelyezve.

Az Avar Hotel**** megnyitása Mátrafüred újbóli felvirágzása is, hiszen a szálló hírnevet, rangot jelent az üdülőhelynek, és ezzel Mátrafüred is csatlakozhat a Mátrát átívelő négycsillagos szállodafüzérhez, melynek első láncszeme a hotel.

Rostás Gabi