Túra/Sport

Rövid túrák Mátrafüreden és környékén

Jelmagyarázat: központ (K); észak (É); dél (D); sárga mínusz (S-); piros mínusz (P-); kék kereszt (K+), kék háromszög (K∆)

KOZMÁRY-KILÁTÓ (398 m)

1900-ban épült. Nevét Kozmáry János üdülőtelep-igazgatóról kapta. K-tól Ny-ra a Béke úton végig, majd a Helgyalja útról érhető el. (S jelzésen 15 perc.)
MÁRIÁCSKA
Kedves kis erdei kegyhely. 1903-ban Kossa József adótiszt családja épitette hálából. K-tól É-ra az Akadémia üdülő, majd a Malom-fogadó után a Madárvédelmi Bemutató Erdő útelágazásánál a kis malomárok patak mentén vezet az út a Máriácskához.(P- jelzésen 20 perc.)


MUZSLA-TETŐ (478 m)

A XI.századi erődítmény keleti sánca. 1894-ben épült kilátóteraszáról Mátrafüred és a Sár-hegy szép panorámáját láthatjuk. K-tól É-ra a Kalló út, majd Muzsla úton a S jelzésen 20 perc. A Muzsla-tetőre a Rákóczy- forrástól is átsétálhatunk a S jelzésen.

RÁKÓCZI-FORRÁS
Ez a Mátra egyik legismertebb és legjobb ízű forrása, amelyet Rákóczy fejedelem portréja díszít. K-tól É-ra a Máriácskáig a P- jelzésen, onnan a S+ jelzésen érjük el. (30 perc)

BENEVÁR (450 m)
A XIII. században földesúri székhely, birtokközpont volt. 1497-ben már elhagyott vár, de pusztulása után sem ment feledésbe, maradványai a mai napig fennmaradtak. A Tornyos Panzió mögötti parkolótól K+ jelzésen érhető el 30 perc alatt.

GYÖKERES-FORRÁS
A gyönyörű Kalló-völgyön át vezet az út, amely nevét az egykori posztóverő kallókról kapta. Vize, télen-nyáron, állandó 9.5 fokos. Mátrafüred, – Máriácska- -Kalló-völgy a Mátra első turistaútja volt. K-tól a P jelzésen a Máriácskáig, onnan a Somor-patak mentén a P- jelzésen 30 perc. A Gyökeres-forrástól az út Mátraháza felé folytatódik.

ÖRDÖG-FORRÁS
K+-től a K∆ –ön a Csatorna-patak mentén érhető el. (15 perc).

MÁTRA-BOB
Gyalogosan a Máriácska (P), Rákóczy-forrás (S+), Sástó (S+) útvonalon. Sástó előtt 300 méterrel 200 falépcsőn lehet „feltúrázni”a Bob-pályára.(30 perc)

SÁSTÓ (513 m)
Nevét a sással benőtt tóról kapta. Az 50 méter magas kilátó fúrótoronyként működött az Alföldön. Kedvelt hétvégi kirándulóhely csónakázási és horgászási lehetőséggel K-tól É-ra Máriácska (P), Rákóczy-forrás (S+), Sástó (S+) jelzéseken érhető el. (30 perc).

PIPISHEGY (388 m)
K-tól D-re a S- jelzésen a Vadaspark mellett halad a turistaút Európa egyik legszebb vitorlázó-repülőterére.(30 perc) Innen szintén a S jelzés visz a Szt. Anna-tóhoz és Szt. Anna-kápolnához, útközben érintve a természetismereti. (20 perc)

FARKASMÁLY
K-tól D-re 3 km. A szó eredete az Árpád-korra vezethető vissza. Jelentése: farkasok földje. Az 1750-es években az andezittufába pincéket építettek. A Balla-présház volt a legértékesebb pince, körülötte 160 éves platánfák láthatók a mai napig. A présházban ma panzió működik Regélő Borház néven. Erdei kisvasúttal is elérhető, amely megáll Farkasmály-megállóhelyen, valamint a kerékpárúton. (30 perc)

PALÓCBABA-KIÁLLÍTÁS

Az első teremben 29 db palócbabát láthatunk Lovászné Juhász Rita népviselet-készítő művész alkotásait. A második teremben a palóc falvak régi lakástextiliáit, használati eszközeit láthatjuk. A gyűjteményt Szakács Józsefné népi iparművész 105 faluból gyűjtötte közel 50 év alatt. K-tól D-re a Szt. János kápolnától 3 perc.

SZENT JÁNOS KÁPOLNA

A park szélén a hársfák árnyékában áll. 1713 nyarán Gyöngyös város szenátusa arról döntött, hogy a nagy pestisjárványtól való megmenekülés emlékére minden év június 26-án hálaadó búcsút tartsanak a Szt. János kápolnánál. Szentmise minden vasárnap: délelőtt 11:00-tól.

Erdei kisvasút

Az erdei vasutat az Egererdő Zrt üzemelteti. Két vonalon szállítja az utasokat, összesen 18 km-es szakaszon, Gyöngyös-Lajosháza, illetve Gyöngyös-Mátrafüred között.
A mátrafüredi végállomás a központban található, a főút mellett.
Bővebb információ:
Tel: 37 / 312-447
E-mail: matrafured.erd@egererdo.hu
Web, menetrend, árak: www.matravasut.hu

Kerékpárkölcsönzés

Fedezze fel a Mátrát kerékpáron egyénileg, vagy túravezetővel!
A Hegyi Sportok Bázisán nemcsak egyéni vendégeknek, hanem nagyobb csoportoknak is tudnak kerékpárokat, gyerekeknek utánfutókat, beülőket biztosítani. Itt lehet tesztelni a Gepida cég legújabb kerékpárjait is.
Bővebb információ, kölcsönzési árak:
Hegyi Sportok Bázisa
Mátrafüred, Buszváróterem
Tel: 20/4434444
Web: www.matratura.hu
E-mail: info@matratura.hu

Segway túrák

Elsőként Magyarországon – Csak Mátrafüreden! A legmodernebb high-tech élmény, a megvalósítás legmagasabb fokán!
Magyarország első és egyetlen segway off-road túrái várják az érdeklődőket. Az élménytúrákon csodálatos túraútvonalakon a kristálytiszta levegőjű Mátrában kiegészítő programok kínálata mellett várják a kihívást kedvelőket, az erdőszeretőket, a családokat, fiatalokat és időseket egyaránt.
A Mátra Segway komplett, tematikus programcsomagokat kínál. Ajánlatukban élmény-, vadon- és családi túrák szerepelnek, melyek számos kiegészítő program-elemmel bővíthetők: többek között GPS-es kincskereséssel vagy a segway túra „romantik” változatával. A családbarát programoknak köszönhetően pedig nem kell lemondani arról, hogy a szülők és a gyerekek együtt töltsék a szabadidejüket. A segway túrákon lehetőség van arra, hogy a szülők a high-tech gépek segítségével biztonságos gyerek-utánfutókkal vigyék a kicsiket.
Ha igazán új, tartalmas és emlékezetes kikapcsolódásra vágynak, akkor fedezzék fel segway-el a Mátrát! A programjaikon teljes biztonságban érezhetik magukat, mert minden túra egy 30 perces gyakorlással és balesetvédelmi oktatással kezdődik. Elegendő időt biztosítanak a segwayen való gyakorláshoz, hogy mindenki kényelmesen és felkészülten vághasson bele a Mátra egyedülálló high-tech felfedezésébe.

Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Hegyi Sportok Bázisa
Mátrafüred, Buszváróterem
Tel: 20/4434444
Web, árak: www.matratura.hu
E-mail: info@matratura.hu

Csónakázás Sástón

Hazánk legmagasabban fekvő tava, a Sástó invitál egy hangulatos csónakázásra. Mátrafüred és Mátraháza között, 513 méter magasságban fekszik a vadkacsákban bővelkedő Sástó. A nyári főszezonban a kempinggel szemben található a csónakbérlő. A csónakázás mellett kellemes sétát lehet tenni a tó körül, valamint érdemes felmenni a kiváló panorámát nyújtó, 50 m magas kilátóra.

Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Nyitva tartás:
04.01. – 09.30.
Hétfő – Péntek 10:30-17:00
Szombat – Vasárnap 10:00 – 19:30
Tel: 37/374-025
Web, árak: www.matrakemping.hu
E-mail: info@matrakemping.hu

Fedett Gokartpálya

A pálya megközelíthető Gyöngyös és Mátrafüred felől. Gyöngyös irányából mindössze egy kilométer után jobbra kell lekanyarodni [a kertészetnél], ahol az útról már látszik is a fedett csarnok.

Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Tel: 20/936-2369
Web, árak: www.matra-kart.hu/
E-mail: matrakart@dunaweb.hu

Gokart

A száguldás szerelmesei Gyöngyös és Mátrafüred között két helyen biztonságos pályákon tehetik próbára képességeiket.

Mátra Ring, Gokartpálya
A 24-es főút mentén Gyöngyöstől csupán 2km-re!!!
Jelentkezés, árak, bővebb információ:
Telefon: 0670/223-98-65
Web, árak: http://matraring.atw.hu/
Email: matraring_gokartpalya@citromail.hu

Túra/Hike

Túrakeresés a www.gyongyos-matra.hu túraútvonal tervezőjével.

A túrázó számos természeti értékkel találkozhat a túra során: a Mátra gazdag növény- és állatvilága, madarak, kristálytiszta és iható források, patakok, hegyi levegő, romok, csend és nyugalom!

During the hike you can finde a lot of natural beauty: diverse flora and fauna of the átra, birds, crystal clean and drinkable springs, streams, mountain air, ruins, stilness and standstill!

Túraajánlat/Tour offer

Mátrafüred – Benevár rom – Kékes a K+ jelzésen. (7 km északra)
Mátrafüred – Benevár ruin – Kékes. Follow the „blue+” blase (7 km north of Mátrafüred

Kékes

Az ország legmagasabb csúcsa (1014 m), öt állandó lakossal. Tiszta, napsütéses időben látható a Magas-Tátra csipkés hegyvonulata. A szanatórium szép természeti környezetben várja a gyógyulni vágyókat. Télen a sí szerelmesei sportolhatnak páratlan panorámájú hegyoldalakon, és egész évben túrázók célpontja az ország legmagasabb csúcsa.

Kékes

At 1014 m, is the highest peak of Hungary. In the local area there are several health resorts, with five residential facilities and a sanatorium located within this peaceful environment. The viewing platform on the television tower provides wonderful views, including, on a clear day, the Slovakian Tatra mountains which lie to the north. (6 km north of Mátrafüred.)

Mátrafüred – Máriácska – Rákócy forrás – Mátraháza az S – jelzésen. (5 km)

Mátrafüred – Maria shrine–Rákóczy spring – Mátraháza on the „jellow – „blase.(5 km)

Mátraháza – Klimatikus gyógyhely.

Mátraháza is a climatic health resort.

MátrafüredSástó a S+ jelzésen. (3 km)

Mátrafüred Lake-Sás on the „yellow+”.blase. (3 km)

Sástó – Népszerű hétvégi üdülőhely

Lake Sás – A popular holiday resort which is 3 km from Mátrafüred. Follow the „yellow +” blase.

Mátrafüred – Pipis hegy -Szent Anna Kápolna –Abasár : Sárga – jelzésen (4 km, Mátrafüredtől délre)

Mátrafüred – Airfield – St. Anna chapel – Abasár on the „yellow – „ blase. (4 km south of Mátrafüred)

Mátrafüred Farkasmály: kerékpárral, erdei kisvasúttal, gyalog, félúton Farkasmály-borpincék megállóhellyel (3 km, Mátrafüredtől délre)

MátrafüredFarkasmály: by bike, by narrow-gauge railway and on foot. (3 km south of Mátrafüred)

Farkasmály

Műemlék jellegű pincékben ízletes Mátraaljai borokkal várják a vendégeket. Főzőhelyek családoknak, baráti társaságoknak.

Farkasmály

The fine wines of the Mátra Hills are served up in the traditional cellars. Natural scene for family and social events.

Mária (pilgrim) Way
On the „violet m”blase.

A MÁRIA ÚT Közép – Európán átívelő zarándok-és turistaút hálózat, melynek kelet – nyugati fő tengelye az ausztriai Mariazellből az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400km-en, amely gyalogosan 60 nap alatt járható végig. Sajátossága a Mária Útnak, hogy száznál is több Mária kegyhelyet köt össze, így az egyes szakaszok, melyek kegyhelytől kegyhelyig tartanak, külön zarándokutaknak számítanak. Mátrafüreden is áthalad a Mária Út, amelyhez – a lelki feltöltődés reményében, hívő és nem hívő, aki szereti a természetet és kíváncsi a kulturális értékekre, – bátran csatlakozhat!

Maria Pilgerfahrt

Die Maria Pilgerfahrt, Mittel-Europa Durchgangstrasse und Pilgerfartstrasse fürt, welche mit Ost-West Achse befindet. Die Osterreihhische Maria Zellwia Siebenbürger (Romenie) Tales. Das heist 1400 km, welche Zufuss 60 Tage erreichbar ist Bei Mátrafüred Auch durch geht die Maria-weg welche gibt erfüchlung und hofnnung für Glaubige und nict Glaubige, Wer die Natur gernhat und neugierigist auf Kulturwerte-kann Sie anschlissen. Das weg ist bezeichnet mit Wioletta farbe.

Kerékpárral tavasztól őszig fölfedezheti a Mátrát.

From spring to autumn you can wander the Mátra by bike.

Éjszakai túra/Night tour

Szőke György-0630/308-4317
www.kekesturista.hu

Focipálya/Soccer pitches

Mátrafüred-park

Sportegyesületünk egész éves program keretében foglalkozik profi és amatőr sízők versenyeztetésével, gyermekek és felnőttek síoktatásával, sítúrák és tehetségkutató-táborok szervezésével. Csapatunk fő bázisa Murau és környéke (Ausztria, Bp-től 450 km), ahol minden igényt kielégítő klubház áll a rendelkezésünkre. Egyesületünk tagjainak utaztatásáról 7-9 fős kisbuszaink gondoskodnak.
Várunk minden, a sízés és a versenysport iránt érdeklődő kicsit és nagyot, kezdőt és profit, aki szeretne egy jó hangulatú, sportos csapathoz csatlakozni.

Edzők: Budai Balázs, kilencszeres magyar bajnok és
Budai-Kovács Adrienn

www.snowline.hu

info@snowline.hu
Tel.:              +36 30 261 90 41         +36 30 261 90 41,              +43 6644 790 889         +43 6644 790 889

H-3232 Mátrafüred, Benevezér tér 1.
A-8812 St. Blasen, Thajagraben 31.

Bobpálya

Falmászás, függőhíd, bob. Megközelíthető a bátrabbaknak 200 lépcsőn, ahonnan lenyűgöző panoráma fogadja a látogatót.

Mátra – Bobsled Track:

Wall climbing, suspension bridge, jumping and bobslade track.
Accessible by 200 steps, this provides a magnificant view of the Mátra landscape.

Extrém sportok/Extreme sports

Sagway

www.matratura.hu

Vitorlázó repülés/Gliding

Sárkányrepülés/Hanggliding
Helembai Szilárd
(20/777-9997)
Túri Gábor
(30/368-7698)

Siklóernyőzés/Paragliding
Paragliding
Sport Club 2001
Banka Róbert
(0620/419-3655)

Sziklamászás/Wall climbing

Hollókőn, Pálosvörösmarton. www.matraikalandok.hu

Rock climbing at Hollókő in Pálosvörösmart.

Kitűnő választás az Extrém sport szerelmeseinek!

An excellent choice for Extreme sport lovers!

Sportesemények!/Sport events!

Ha január, Téli Mátra!
A legnépszerűbb teljesítménytúra profiknak és rajongóknak egyaránt A Téli Mátra Mátrafüredről indul.

If January, Winter Mátra!
The most popular endurance tour for professionals and enthusiats alike.

Kékes Csúcsfutás
Minden évben

Kékes Peack Running
Every year.

Kolos Hanák tour every year in Aprile! The tour starts from Mátrafüred.

Szubalpin klíma, kristálytiszta levegővel!

Climate: sub – alpin climate with crystal clean air!

Felejthetetlen napok Mátrafüreden!

Unforgettable days in Matrafured!